Rendezvények

Táncházak
Egyesületünk vezetősége és a tánccsoport tagsága is kiemelt feladatának tartja, hogy nem csak „steril” színpadi körülmények között, hanem testközelből is lehetőséget biztosítson az érdeklődőknek a paraszti kultúrával való találkozásra. E célkitűzés megvalósításához legfontosabb eszközünknek ­ a méltán a világörökség részét képező – táncházmódszert tartjuk. Táncházainkat szűkített teljességre való törekvés jellemzi. Szűkítés oly szempontból, hogy nem óhajtjuk egy este megismerni a paraszti tánchagyományt Vas megyétől Gyimesig. Inkább egy egy jól körülírható tájegység, falu tánckultúrájával ismerkedünk kicsit behatóbban. A sokszínűség lényegileg abban fogható meg, hogy nem csak az elhangzó zene és tánc köthető az adott vidékhez faluhoz, igyekszünk az est tartalmát bővíteni néprajzi előadásokkal, viselet­ kiállítással, bemutatóval, törekszünk ételkóstoltatás formájában bemutatni a jellegzetes gasztronómiai értékeket is. A mennyiben lehetőségeink engedik, szívesen hívunk adatközlő zenészeket, táncosokat táncházainkba. Talán nem szerénytelenség ha leírjuk, hogy táncházunk a Nyugat-Dunántúl egyik legrégebbi ilyen, folyamatosan működő „intézménye”.

Szent György Napi Borverseny

A hagyományosan a Sárvári Szüret részét képező borverseny, 2004­ben, a szőlősgazdák javaslatára került tavaszi időpontra. Célunk, hogy a visszajelzés mellett amit a zsűri értékelése ad a szőlősgazdáknak munkájukról, találkozási alkalmat biztosítsunk a környék hobbiborászainak. A verseny hivatalos részeként igyekszünk minden évben a magyar szőlő és borkultúrával kapcsolatban egy egy elismert szakembert megnyerni előadónak, aki friss ismeretekkel bővíti a gazdák tudásanyagát. A rendezvényt bográcsozás zárja, aminek elsődleges célja a kötetlen eszmecsere és kapcsolatépítés. E célból 2012 óta meghívjuk egy egy közeli bortermelő község borászait, akik boraikkal részt vesznek a versenyen, illetve a tapasztalatcserében is. A borverseny szervezésében a szakmai hátteret biztosító partnerünk az Első Sárvári Borbarát Klub.

Városi Néptáncgála

Az 1984 május 20-­án életre hívott Városi Néptáncgála célja napjainkban is hasonló, mint a kezdetekben. A minden év júniusában megtartott rendezvény elsődleges feladata, hogy lehetőséget biztosítson a városban és környékén működő néptánc és népzenei csoportoknak a bemutatkozásra. 1993 óta a Koncz János AMI néptáncos növendékei is e napon adnak számot, az aktuális tanévben megszerzett táncos tudásukról. A rendezvény rendszeres fellépői még a városban működő óvodák csoportjai is.

Nemzetközi Folklórnapok
Sárvári Szüret
Simon Júdás Vásár